Valg af dyne

Valg af dyne

Valg af dyne

Alle mennesker sætter pris på en god nattesøvn – og her har dynen en stor betydning. Den rette dyne skal føles rigtigt, bidrage til at du hverken bliver for varm eller for kold samt have den form for fyld, som du foretrækker.

Det kan være svært at finde den helt rette dyne – både fordi klimaet ændrer sig i løbet af året, men også fordi du skal være helt sikker på dine egne behov. I denne miniguide giver vi dig svaret på, hvordan du sikrer dig, at du får den helt rigtige dyne med hjem.

Hvilken dyne skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at du ikke blot snupper den første og den bedste i dit valg af dyne. Der er flere spørgsmål, som du kan stille dig selv i den forbindelse:

Hvilken størrelse dyne skal jeg have?

Dette punkt er ikke nær så vigtigt, medmindre du er højere end gennemsnittet. De fleste kan nøjes med en dyne på 200 cm, men hvis du er højere end 180-190 cm, vil vi anbefale dig en ekstra lang dyne på 220 cm.

Hvor varm skal min dyne være?

Nogle mennesker har det generelt varmt, når de sover – og andre har det lige omvendt. Derfor er det vigtigt, at den rette dyne understøtter dette, så du hverken får det for varmt eller for køligt. Du kan eksempelvis vælge en silkedyne, som er temperaturregulerende, og dermed tilpasser sig din kropstemperatur. Er du mere til en varmere dyne, kan du gå efter en lækker moskusdyne eller en edderdunsdyne, som er en af verdens mest luksuriøse dyner.

Hvilket indhold foretrækker jeg?

Nogle mennesker har klare præferencer for, hvad dynen skal fyldes med. Ofte hænger fyldet dog sammen med, hvor varm din dyne er, og derfor kan det allerede være, at du er blevet klogere på det. Hvis du har allergi, kan du med fordel vælge en silkedyne med silkevår, da det fungerer allergivenligt.

Hvilken dyne skal man vælge til baby?

Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke altid er det nemmeste at få en baby til at sove. Det er ikke fordi, en god dyne er alt, hvad det kræver, men det er et punkt, hvor du ikke skal gå på kompromis.

  • Vælg den rette størrelse, så dit barn kan puttes godt, men uden at blive helt væk i den store dyne.
  • Vælg åndbare naturmaterialer, så temperaturen kan reguleres, men samtidig holde på varmen. Her kan du både vælge en dun- eller ulddyne.
  • Dynen skal fjerne fugt – særligt hos de helt små! Helt små børn sover meget, og de kan ikke selv vende sig, hvilket er en af grundene til, at der skabes så meget fugt. Vælg derfor en dyne der kan opsuge fugten, så det ikke hober sig op.

Hvor ofte skal man skifte dyne?

Der er et rimelig stort spænd på, hvor længe din dyne kan holde. Det kan variere mellem 5-10 år og afhænger både af dynens kvalitet, men også slitagen. Du skal derimod udskifte din pude cirka hver andet år, da sveden nemmere trænger igennem, fordi du ligger ovenpå den om natten.