Alle mennesker sætter pris på en god nattesøvn – og her har dynen en stor betydning. Den rette dyne skal føles rigtigt, bidrage til at du hverken bliver for varm eller for kold samt have den form for fyld, som du foretrækker.

Det kan være svært at finde den helt rette dyne – både fordi klimaet ændrer sig i løbet af året, men også fordi du skal være helt sikker på dine egne behov. I denne miniguide giver vi dig svaret på, hvordan du sikrer dig, at du får den helt rigtige dyne med hjem.

Se vores store udvalg af dyner her 

Hvilken dyne skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at du ikke blot snupper den første og den bedste i dit valg af dyne. Der er flere spørgsmål, som du kan stille dig selv i den forbindelse:

Hvilken størrelse dyne skal jeg have?

Dette punkt er ikke nær så vigtigt, medmindre du er højere end gennemsnittet. De fleste kan nøjes med en dyne på 200 cm, men hvis du er højere end 180-190 cm, vil vi anbefale dig en ekstra lang dyne på 220 cm.

Ønsker du at dele dynen med din partner eller blot at have en stor dyne for dig selv, bør du gå efter en dobbeltdyne. Normalvis findes dobbeltdyner i størrelserne 200x200cm og 200x220cm og kan bruges af to personer. 

Hvor varm skal min dyne være?

Nogle mennesker har det generelt varmt, når de sover – og andre har det lige omvendt. Derfor er det vigtigt, at den rette dyne understøtter dette, så du hverken får det for varmt eller for køligt. Du kan eksempelvis vælge en silkedyne, som er temperaturregulerende, og dermed tilpasser sig din kropstemperatur. Er du mere til en varmere dyne, kan du gå efter en lækker moskusdyne, gåsedunsdyne eller en meget eksklusiv edderdunsdyne, som er en af verdens mest luksuriøse dyner.

Hvilket indhold foretrækker jeg?

Nogle mennesker har klare præferencer for, hvad dynen skal fyldes med. Ofte hænger fyldet dog sammen med, hvor varm din dyne er, og derfor kan det allerede være, at du er blevet klogere på det. Ønsker du en varm dyne bør du gå efter en dyne med høj bæreevne som eksempelvis en moskusdyne eller en gåsedunsdyne. Har du det derimod allerede varm og ønsker en mindre varm dyne anbefales en temperaturregulerende silkedyne som med sit silkefyld og silkevår kan føles dejlig afkølende mod din krop. 

Hvis du har allergi, kan du med fordel også vælge en silkedyne med silkevår, da det fungerer allergivenligt. Husstøvmider og lignende kan nemlig ikke  leve i silken, hvilket giver et meget mere renligt sovemiljø. 

Hvilken dyne skal man vælge til baby?

Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke altid er det nemmeste at få en baby til at sove. Det er ikke fordi, en god dyne er alt, hvad det kræver, men det er et punkt, hvor du ikke skal gå på kompromis.

  • Vælg den rette størrelse, så dit barn kan puttes godt, men uden at blive helt væk i den store dyne.
  • Vælg åndbare naturmaterialer, så temperaturen kan reguleres, men samtidig holde på varmen. Her kan du både vælge en dun- eller ulddyne.
  • Dynen skal fjerne fugt – særligt hos de helt små! Helt små børn sover meget, og de kan ikke selv vende sig, hvilket er en af grundene til, at der skabes så meget fugt. Vælg derfor en dyne der kan opsuge fugten, så det ikke hober sig op.
  • Selvom babypuderne er søde og det ser bedst ud med en matchende pude og dyne, så anbefaler vi IKKE at børn under 2 år sover med hovedpude. Så behold puden til pynt men tag den op ad sengen når din baby skal sove. 

Hvor ofte skal man skifte dyne?

Der er et rimelig stort spænd på, hvor længe din dyne kan holde. Det kan variere mellem 5-10 år og afhænger både af dynens kvalitet, men også slitagen. Du skal derimod udskifte din pude cirka hver andet år, da sveden nemmere trænger igennem, fordi du ligger ovenpå den om natten.

Se vores store udvalg af dyner her 

Vedligeholdelse af dyner og puder

Vedligeholdelse af din dyne og pude øger levetiden og effekten, men er også meget vigtigt hvis du ønsker at holde dit sovemiljø rent og lækkert. Dette gøres blandt andet ved at lufte og ryste din dyne og pude ofte. Nedenfor kan du læse om hvorfor det er vigtigt og hvordan vi anbefaler at du gør det.

Ved at ryste din dyne undgår du, at fjerene eller dunene klumper sammen over tid og derved mister sin evne til at isolerer og varme. Hvis ikke du får rystet din dyne og hovedpude ofte, så vil dyner og puder i selv den fineste kvalitet forringes over tid. Det er også vigtigt at du ryster din dyne og pude, i stedet for at banke på dem, da dette kan ødelægge fyldet. Det anbefales at dyner og puder rystes dagligt.

Luftning af din dyne og pude er ligeledes vigtig hvis du ønsker et godt sovemiljø. Ved at lufte din dyne og pude sikre du, at alt fugten får lov at trænge ud af dynen og puden. Dette er vigtigt for at undgå at der kommer mug og svamp i dynen og puden. Du kan nøjes med at lufte din dyne og pude udenfor hver 14. dag, men så anbefales det at soveværelset udluftes ofte, så dynen og puden herigennem får frisk luft tilført. Når dynen og puden luftes udenfor, er det vigtigt at dette foregår i skyggen. Især dundyner og dunpuder tåler ikke direkte sollys da dette kan skade dunenes lanolin.

Tip: Det er rigtig godt at lufte dyner og puder på en frostklar morgen, da luftfugtigheden her er meget lille.

Du kan læse mere om vask og pleje her.