Du sover med din dyne nat efter nat, og selvom det nemt kan gå i glemmebogen, så er det vigtigt, at du husker at pleje og vedligeholde den. Til dagligt kan det gøres ved blot at ryste den, så den forbliver luftig og fyldig, men det er også vigtigt, at du sørger for at vaske din dyne en gang imellem.


Den rette dyne har stor betydning for din søvn om natten, og når du endelig har fundet den helt rigtige, vil du selvfølgelig gerne passe på den. Når du sørger for at vaske din dyne, forlænger du holdbarheden ved at forbedre dynens bæreevne.

Du skal sørge for at vaske din dyne minimum én gang om året og allerhøjest fire gange – så opnår du det bedste resultat.

Hvordan vasker man en dyne?

Det kan godt være noget af et projekt at vaske din dyne – tørretiden er nemlig en del længere, end når du tørrer tøj. Derfor skal du helst starte om morgenen eller formiddagen, så din dyne er klar til brug igen, når du skal sove.

  1. Det er en god idé at køre en tom vask først, så maskinen er renset for enzymholdige sæberester.
  2. Tjek, at der ikke er nogle huller i syningerne, og husk at følge vaskeanvisningen på den pågældende dyne. De fleste dyner kan vaskes på 60 grader, men det kan også være, at din dyne har bedst af skånevask.
  3. Brug et vaskemiddel uden enzymer, da et almindeligt vaskemiddel kan ødelægge egenskaberne i din dynes naturfyld.
  4. Hvis du skal vaske flere dyner, så sørg for at vaske én ad gangen.

Hvor længe skal en dyne tørretumble?

Det er vigtigt, at du tørrer din dyne grundigt, så du er sikker på, at den ikke er våd længere. Derfor skal du også være tålmodig og give den god tid – hellere for meget end for lidt.

  1. Du må aldrig lufttørre din dyne – det kan dunene ikke kapere.
  2. Tør dynen i tørretumbleren i selskab med tre tørrebolde, som sikrer, at fyldet fordeles jævnt og forbliver luftigt.
  3. En dyne er typisk 6-7 timer om at tørre. Du kan med fordel tage den ud af maskinen for at ryste den en gang imellem.
  4. Når dynen er helt tør, kan du med fordel hænge den ud og lufte, så fyldet bliver luftet godt igennem og fordelt jævnt.