Find ud af hvorfor du får nattesved om natten. Læs & Find ud af mere her på Nordic Weaving. Så vi kan hjælpe dig genfinde en rolig nat

De fleste har prøvet at vågne op badet i sved, og det er bestemt ikke særlig behageligt – til gengæld er det meget normalt at opleve en gang imellem. Mange af os oplever nattesved, og der kan være mange grunde til, at du er en del af den statistik.

Nogle gange findes der en simpel forklaring. Hvis du eksempelvis sover i tykke striksokker og uldnattøj, så er løsningen jo blot at skifte dit nattøj ud med noget lettere eller helt droppe nattøjet. Det kan også være, at du har tændt for varmen i soveværelset, og det er jo ligeså nemt at regulere på!

I dette indlæg kommer vi med nogle bud på, hvorfor du oplever nattesved, og hvilke metoder du kan bruge til at forbedre eller løse det.

Hvorfor sveder jeg så meget om natten?

Når du sveder, betyder det, at din krop forsøger at komme af med overskydende varme, og når du sover, vågner du for det meste ikke af at have det varmt. Det kan altså sagtens skyldes en varm dyne, for høj temperatur i soveværelset eller et sæt nattøj, hvor du ikke har mulighed for at ånde.

Vi startede med at konkludere, at de fleste har prøvet at vågne op badet i sved, og at det er helt normalt – men hvis det er noget, som du oplever jævnligt, så er det helt sikkert din krop, der hentyder til, at noget er galt.

Kølende sengetøj

En dyne kan være frisk, kølig og skøn at putte sig under, når man lægger sig i seng – men efter en hel nat med dyb søvn, kan det være en anden sag at vågne. Dynen kan pludselig føles tung og varm, men det problem kan altså sagtens forbedres med det rette sengetøj.

Hvis du har et svedproblem, kan du prøve at anskaffe dig et sæt silkesengetøj eller en silkedyne. Silke er temperaturregulerende, så det køler, hvis temperaturen i rummet er for høj. Det er nemt for huden at ånde igennem silkesengetøjet, og det er vigtigt, hvis du er plaget af sved.

Har du lyst til at skifte dit gamle sengetøj ud med silke pudebetræk eller et dynebetræk i silke? Du kan med fordel supplere med dyner og puder i silke, som har de samme gode egenskaber. 

Svedabsorberende sengetøj i bambus

Alternativt til den temperaturregulerende silke, er bambussengetøj. Bambussengetøj har nogle af de samme temperaturregulerende og antibakterielle fordele som silken, men er samtidig stærkt absorberende. Sengetøj som er fremstillet i 100% bambus optager meget hurtigt og effektivt fugten når du sveder om natten. Derudover afgives fugten 3-4 gange hurtigere sammenlignet med bomuld. Dette gør bambus sengetøj særdeles velegnet til personer, som sveder meget om natten.

Har du brug for at erstatte dit gamle sengetøj med et nyt og lækkert bambus hovedpudebetræk eller et dynebetræk i bambus? 

Se vores store udvalg af bambussengetøj og bliv klogere. 

 

Årsager til nattesved

Som nævnt kan det være svært at komme med en klar årsag til, hvorfor nogle døjer med nattesved. Vi har fundet frem til fem mulige årsager, som du bør tjekke op på, hvis du jævnligt døjer med svedeture efter natten.

Overgangsalderen

  • Produktionen af hormoner falder, og det kan forstyrre kroppens temperatur – det er også det, der sker, når gravide oplever mange svedeture.

 

Forhøjet stofskifte

  • Lider du af forhøjet stofskifte, kan du opleve en indre uro, som skaber ubalance i kroppens temperatur. Det kan medføre svedeture på mærkelige tidspunkter – blandt andet om natten.

 

Medicin

  • Hvis du oplever nattesved og tager en form for medicin, kan du prøve at læse indlægssedlen. Det kan nemlig sagtens være en af bivirkningerne ved forskellige typer medicin.

 

Sygdom

  • Vi har nok alle sammen oplevet, hvordan en omgang feber kan give svedeture i tide og utide. Til gengæld kan hyppig nattesved også være et symptom på mere alvorlige sygdomme – dog oftest i samspil med andre symptomer.

 

Psykiske udfordringer

  • Angst, stress, depression eller noget helt andet sætter ofte gang i mange processer i kroppen, og det kan skabe en tendens til at svede.