Læs vejledning til Vask af Sengetøj her hos Nordic Weaving

Selvom man nogle gange skal tage lidt tilløb til at få sengetøjet af, vaske det og lægge sengetøjet på igen, så er vi ret sikre på, at der er bred enighed om, hvor skønt det er med nyvasket sengetøj. Med andre ord er der næsten ikke noget bedre, end når du har udsigt til at sove i helt friskt og rent sengetøj.

Men hvor ofte sørger du egentlig for at skifte dit sengetøj? Og har du styr på, hvordan du skal vaske det for at bevare kvaliteten så længe som muligt? I dette indlæg svarer vi på de mest gængse spørgsmål i forhold til vask af sengetøj, så du aldrig behøver at være i tvivl fremover.

Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Der findes ingen klare regler for, hvor ofte du skal skifte dit sengetøj. Tommelfingerreglen siger omkring hver 2. til hver 4. uge, så du kan med fordel finde et sted derimellem, som er helt perfekt for dig.

Måske spilder du en kop kaffe i sengen eller falder i søvn på hovedpuden med mascara på, og det giver ofte anledning til en vask. Men der findes også en masse snavs, som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje. Hvis du tænker over det, giver det jo meget god mening – sved, hår, døde hudceller og støvmider kommer dagligt i kontakt med sengetøjet, og det skal naturligvis ikke sidde i tekstilerne for længe.

Hvor mange grader skal sengetøj vaskes på?

Sengetøj fås i en bred vifte af materialer, og noget er mere sart end andet. Derfor kommer det også an på dit sengetøj, hvor mange grader du må vaske det på. Som udgangspunkt bør du altid følge vaskeanvisningen, men hvis du har noget sengetøj, der kan tåle det, kan du med fordel vaske det på 60 grader, så du er sikker på, at alle bakterier forsvinder.

Har du et af de lækre sæt sengetøj i silke? Så anbefaler vi, at du håndvasker i lunken vand eller på 30 grader i maskinen på et silke- eller skåneprogram. Silke er ofte mere modstandsdygtigt overfor bakterier, og derfor kræver det ikke en vask på højere grader.

Dog er silke stadig et meget fint materiale, og du bør derfor benytte et vaskemiddel beregnet til silke samt vaske sengetøjet på vrangen og lufttørre det efterfølgende.

Hvordan vasker man sengetøj?

  1. Har du spildt en tår kaffe eller haft næseblod? Så skal du væde pletterne i noget pletfjerner, inden du starter en almindelig vask.
  2. Du kan vaske både sengetøj og lagen på én gang – så længe det er samme nuance. Undgå at benytte skyllemiddel, da det er skidt for dit sengetøj.
  3. Sørg for at tjekke vaskeanvisningen, så du er sikker på at ramme den rigtige temperatur. Det meste sengetøj kan vaskes på 60 grader.

Tørring. Den bedste løsning er helt sikkert at hænge sengetøjet udendørs, så det bliver blæst godt igennem og får en frisk duft. Mange vælger også at tørre sengetøjet i tørretumbleren, hvor det kastes godt rundt, så det bliver blødt og lækkert.

 Læs også hvordan du vasker din dyner her. Vi guider også i hvordan du vasker dit sengetøj i egyptisk bomuld og dit bambussengetøj.