Hvad er et godt trådetal for sengetøj?

At vælge det rigtige sengetøj kan være en udfordrende opgave, især når det kommer til at forstå trådetal (TC) og dets betydning. I denne artikel udforsker vi, hvad der udgør et godt trådetal for sengetøj, og hvorfor det ikke er det eneste og vigtigste aspekt at overveje.

Trådtæthed, trådetælling eller thread count (TC) er et begreb for hvor mange tråde, en bestemt metervare, indeholder pr tomme. Vores sengetøj i egyptiske bomuld har for eksempel et trådetal på 400, hvilket vil sige at varen har 400 tråde pr. tomme (2,54 cm). Antallet af tråde er med til at bestemme produktets kvalitet. Her siges det som hovedregel, at jo flere tråde der er i en vare, jo bedre og mere slidstærk er den.

Dog er det ikke alene antallet af tråde som er afgørende for sengetøjets kvalitet. Her er andre kriterier som blandt andet kvaliteten af fibrene og garnet samt måden hvorpå stoffet er vævet ligeledes afgørende. Du kan læse mere om disse emner her.

Ifølge eksperter kan sengetøj med et trådetal på mellem 300 og 600 anses for virkelig godt. Det er dog afgørende om sengetøjet er percale eller satinvævet.

Percale
  • For percalevævet sengetøj anbefales et trådetal på mellem 250 – 300, selvom mange anser 200 for at være acceptabelt

  • Percale sengetøj med et trådetal på over 500 anses som værende overdrevne og usandsynlig. Det bør derfor betragtes med mistænkelighed.

  • Det gennemsnitlige percale sengetøj har et trådetal på180
Satin
  • For satinvævet sengetøj anbefales et trådetal på mellem 300 – 600.
  • Mange mener at 400 tråde pr. tomme giver det optimale satinvævede sengetøj.
  • Trådetal på over 600 anses som værende overdrevne og usandsynlig. Det bør derfor betragtes med mistænkelighed.
  • Det gennemsnitlige satinvævet sengetøj har et trådetal på 250.

Ekstraordinært høje trådetal kan skyldes at der bruges flere lag garn, hvilket forhøjer antallet af tråde uden af forbedre kvaliteten. For at opnå det blødeste tekstil er det vigtigt at se efter sengetøj med enkelttråde, da det giver et bløde stof og er udtryk for en tråd af højere kvalitet.

Konklusion

Når du køber sengetøj, skal du fokusere på at vælge mellem percale eller satin vævet og derefter inden for de anbefalede trådetals anbefalinger. Kvaliteten af bomulden (længden af bomuldstrådene) og vævningen spiller en afgørende rolle for kvaliteten af sengetøjet og dets holdbarhed. Så husk, at trådetal er vigtig, men det er ikke den eneste faktor, der tæller, når du vælger det perfekte sengetøj til en god nattesøvn.